همانند تمامی سالهای گذشته امسال نیز مراسم اربعین امام حسین (ع) در کربلای معلی برگزار شد. در مراسم امسال نیز همانند سالهای گذشته جمعیتی قابل توجه در بزرگترین پیادهروی جهان حاضر شدند؛ به گونهای که بر اساس اعلام استاندار کربلا بیش از 15 میلیون زائر تنها در شب قبل از اربعین وارد این استان شدهاند و احتمالا در روز مراسم نیز این تعداد چند میلیون فر بیشتر نیز خواهد شد.
در میان زائران اربعین حسینی، آنچه اهمیت دارد، حضور قابل توجه زائران خارجی است که بر اساس گزارشهای موجود تعداد آنها به بیش از 4 میلیون نفر در سال میرسد که از کشورهای مختلف منطقه، اروپا، آمریکا و قاره آفریقا راهی این بزرگترین گردهمایی مذهبی جهان میشوند و چون همیشه ایرانیان گستردهترین حضور را در میان زوار خارجی به خود اختصاص داده اند. مراسم اربعین امسال در فضایی از آرامش و امنیت کامل و با حضور بیش از ۳۰ هزار نیروی امنیتی و 21 هزار وسیله نقلیه برای انتقال زائران برگزار میشود. همچنین، حضور بیش از ۱۰ هزار موکب در کنار دستگاههای دولتی و استانی برای خدماترسانی به زائران، نقطه قابل توجه دیگری است که به مراسم اربعین امسال جلوهای خاص بخشیده است.
با تمام این اوصاف، برگزاری مراسم اربعین امسال، با توجه به شرایط و فضای پر تنش منطقه غرب آسیا بسیار حائز اهمیت است. از یک سو، گروههای تروریستی در عراق و سوریه که با حمایت غرب و برخی دولت های منطقه برای تضعیف محور مقاومت تشکیل و تجهیز شدند در این کشورها شکست خوده و تقریباً نفس های آخر را میکشند و از سوی دیگر شاهد تقلاهای آمریکا و برخی حکام خودفروخته عرب برای ایجاد تفرقه میان اتحاد کشورهای عضو محور مقاومت هستیم. با نظر به این تفاسیر، اهمیت سیاسی برگزاری مراسمی پرشکوه و بزرگ اربعین را می توان در ابعاد مختلفی ردگیری و مورد واکاوی قرار داد.
1- دیپلماسی عمومی اربعین و تقویت محور مقاومت
طی چند ماه گذشته نیروهای ضدایرانی به رهبری عربستان و آمریکا تلاشهای زیادی را برای ایجاد دشمنی و نفاق میان کشورهای عضو محور مقاومت، به ویژه ایجاد دشمنی میان ایران و عراق انجام دادند که مهمترین آنها را میتوان به توطئه حمله به کنسولگری ایران در بصره اشاره کرد. واقعیت آن است که در جهان حاضر دیپلماسی عمومی و قدرت نرم یکی از اصلی ترین وجوه عملکرد دولتها برای جلب همکاری و اتحاد دیگر واحدها در محیط بین المللی می باشد. إلمان های فرهنگی در این زمینه بیشترین نقش را بر عهده دارند. از این رو باید کفت علی رغم تلاشهای خبیثانه دولتهای معاند همایش بزرگی همچون اربعین حسینی تمامی بافته های دشمنان را پنبه کرد. استقبال کمنظیر شهروندان عراقی در مراسم اربعین امسال از زائرین ایرانی نشان داد که بر خلاف تصورات دشمنان محور مقاومت اتحادی بیسابقه میان ملتهای حاضر در این محور وجود دارد. حضور جمعیتهایی از کشورهای ایران، عراق، افغانستان، لبنان، سوریه و... نشانگر آن است که بر خلاف تصور دشمنان محور مقاومت، اکنون اتحاد میان جمعیتها و مردم حاضر در این مراسم بیش از هر زمان دیگری است و اربعین امسال با ایجاد حس تعلق مشترک ذهنی بر تقویت بیش از پیش این محور میتواند اثرگذار باشد.
2- تجدید وحدت و یکپارچگی شیعیان
زائران و عاشقان امام حسین سوای از نژاد و قومیت در مراسم امسال با اتحادی چشمگیر حضور داشتند. عرب، فارس، ترک، اردو، کرد، افغان و... همگی با وجود اختلاف در هویت قومیتی در کنار هم وحدت اجتماعی و سیاسی شیعیان را به تمامی دشمنان خود نشان دادند. شیعیان با راهپیمایی تاریخی، خطاب به معاندان خود این پیام را اعلان نمودند که فرای از تنوعات زبانی، نژادی همانند امتی واحد رسالت پیامبر اسلام (ص) و اهل بیت (ع) را ادامه خواهند داد.
در راستای اثبات این امر، میتوان به افزایش چشمگیر زائران خارجی و نیز رشد بالای تعداد کلی زوار وارد شده به کربلا نسبت به سالهای قبل اشاره داشت. بنا به گفته مسئولان عراقی، بیشتر زائران خارجی اربعین ایرانی هستند و تعداد شرکت کنندگان از کشورهای مختلف از ۳۰ کشور به ۶۰ کشور افزایش یافته است. در واقع، هزاران نفر از افغانستان، پاکستان، قفقاز، کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، کشورهای عربی مانند یمن و لبنان و کشورهای دیگری مثل آفریقای جنوبی، چین، سنگاپور، نیوزیلند و تانزانیا برای شرکت در این مراسم خود را به کربلا رساندهاند.
3. پیام فرهنگی حقطلبی به جهانیان
بازنمایی سیاسی دیگر مراسم اربعین را میتوان به ارسال پیام حقطلبی به جهان مورد ارزیابی قرار داد. در حقیقت، عاشقان سید الشهداء با مدارا و همکاری قابل ملاحظه خود در مراسم اربعین شهادت امام حسین (ع) حقطلبی و حقیقتخواهی خود را به تمامی مسلمانان و غیر مسلمانان جهان نشان میدهند. وحدت و همدلی میان ملل مختلف حاضر در این مراسم، بهویژه شهروندان ایران و عراق، این پیام فرهنگی را با خود داشت که شیعیان به پیروی از اسطوره و قهرمان مبارزه در راه حقطلبی جهان اسلام یعنی امام حسین (ع)، سیره و خط فکری ایشان در مبارزه با جبهه باطل و دفاع از جبهه حق را ادامه خواهند داد.
4. پیام سیاسی صلحطلبی و مسالمتخواهی شیعیان به افکار عمومی جهانی
پیادهروی عاشقان امام حسین (ع) در مراسم سالانه اربعین نمادی از صلحجویی و روح مسالمتخواهی شیعیان به افکار عمومی جهانی است. بر خلاف برخی گروههای تندرو در منطقه که پیام خود را از طریق در دست گرفتن سلاح و توسل به کشتار مخالفان انجام میدهند، شیعیان هر سال با در اوج مسالمتجویی و آرامش، مراسم مذهبی خود را انجام میدهند. همچنین، پیروان اهل بیت (ع) هیچ شعاری را در جهت ستیزهجویی و جنگطلبی سر نمیدهند و با اقدام نمادین خود پیام صلحطلبی را به افکار عمومی جهانی عرضه میکنند. در واقع، روند برگزاری مراسم اربعین شانگر آن است که شیعیان برای رساندن پیام برحق بودن خود طریقت کشتار و حمله به مخالفان را در پیش نگرفته؛ بلکه با پایبندی بر ارزشها و آرمانهای ائمه اطهار (ع) حقانیت خود را پیگیری مینمایند.
لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/10334
تگ ها: